Ресторант Armani: Луксозните марки вече ви продава преживявания

Ресторант Armani: Луксозните марки вече ви продава преживявания

Armani, Louis Vuitton, Chanel, Bulgari…брандове, които всички сме чували. Макар да имат дългогодишна история и традиции, те далеч не са единствените. Луксозните марки отдавна не се броят на пръстите на едната ни ръка. Светлината на прожектора обаче не може да обхване всички – за да се преборят за клиенти, те залагат на различна маркетингова стратегия. Вместо чанти – чаши. Вместо обувки – гурме. Вместо (само) вещи – преживявания.

Ето няколко примера:

Armani/Ristorante 

Най-новият ресторант от веригата на Armani отвори врати през декември в едноименния хотел в Милано. Менюто е съобразено с местната кухня, а интериорът – със стила на марката.

Много често магазините с модните продукти се намират в близост до ресторанта, който е междинна спирка за отдих (кой е казал, че шопингът не изморява?!). Според главния шеф готвач на новооткритият ресторант, обектът не е като останалите кафенета от веригата, които се посещават предимно от клиенти, чиято цел е да публикуват снимка в социалните мрежи.

Blue Box café

Тези, които винаги са искали да преживеят закуска в Tiffany, вече имат възможност да го направят. На съответната цена, разбира се.

Снимка 718169

Източник: Blue Box café

Луксозната марка за бижута отвори отново кафето си на Пето авеню в Ню Йорк. Менюто включва хайвер в яйчени черупки, кроасани и сокове, а специалитетът е…бургер. Цената за закуска е около 68 долара, а за обяд – 98. Макар да не е от най-достъпните, феновете на филма и книгата са готови да инвестират в това преживяване, облечени като Одри Хепбърн.

Le Café Louis Vuitton

Известната модна марка има верига луксозни кафенета в ключови модни градове като Париж, Милано и Токио, а най-екзотичната локация е Сен Тропе. Миналата година към тях се присъедини и Ню Йорк.

Снимка 718171

Източник: Le Café Louis Vuitton

Кухнята е френска, а обстановката – минималистична и изискана, като най-впечатляващия елемент е библиотеката с над 650 заглавия. Цените варират от 12 долара за салата до 62 долара за риба. Те обаче не спират желаещите, които чакат на опашка, за да се доредят до изисканото кафене.

Ralph’s Coffee

Основателят на Polo залага на по-различна стратегия. Той притежава кафенета по целия свят – Токио, Киото, Хонг Конг, Мюнхен, Доха, Ню Йорк. За разлика от своите конкуренти обаче, част от локациите на марката са каравани или дори колички за кафе, а чашите с логото са от стиропор.

За по-взискателните клиенти марката предлага The polo bar в Ню Йорк. Посетителите имат специално определен дрескод и насоки за поведение. Цените варират от 18 долара за предястие до 11 хиляди за бутилка вино.

Снимка 718177

Източник: The polo bar

Защо се нуждаят от промяна?

Това са едва част от компаниите, които са решили да се отклонят от модното си амплоа и да навлязат в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Каква обаче е целта им?

Луксозните марки разчитат на една отдавна изградена стратегия – самият клиент да бъде реклама. Интериорът им целенасочено е направен като фон за снимки в социалните мрежи, а логото е позиционирано най-малко в напитката, а в някои случаи присъства и самият продукт. Така името работи за тях, като насърчава посетителите да се похвалят къде пият кафето си, а брандът получава безплатна реклама. Чрез тези канали тя достига до млада аудитория, която е съставена от потенциални бъдещи потребители.

От друга страна, изграждат по-силна връзка с клиентите си, като им предлагат нов, различен вид изживяване. В някои случаи то е по-достъпно от другите продукти на марката. По-луксозните ресторанти пък изграждат елитна общност около бранда, което допълнително влияе на репутацията както на клиента, така и на компанията.

Често тези кафенета и ресторанти са разположени в близост до магазините им, като по този начин насърчават клиентите си да съчетаят пазара с обяда, а именно – да продадеш не самия продукт, а нуждата от него.

Тази различна маркетингова стратегия показва как луксозните компании се променят според навиците на потребителите си, като едновременно с това запазват традициите си. Макар главните шефове да са на високо ниво, не храната е това, което привлича посетителите. Именно марката и желанието да се асоциират с нея ги прави толкова популярни.

 


Последни

Хотели

Луксозни вили вече има в Terme di Hissar

Lifestyle Новини

Уиски на месеца: Midleton Silent Distillery Collection

Новини Ресторанти

Къде се намира първият подводен ресторант в Европа ?

Новини Събития

Соло туризмът е новият лукс

Новини Ресторанти

BIORESTBEST търси най-добрия от най-добрите

Хотели

Луксозният хотел Domes Noruz Kassandra на Халкидики е любим на българите